Pe 22 decembrie 1989, în jur de 100.000 de oameni s-au strâns în fața Comitetului Central al PCR, să ceară socoteală pentru sângele vărsat cu o zi înainte. Imediat după ora 12.00, dictatorul a fugit cu un elicopter care a decolat de pe clădirea Comitetului Central. Ulterior, el a fost prins undeva în apropiere de Târgoviște. Manifestanții au ocupat clădirea Comitetului Central și sediul TVR, iar din studioul 4 au transmis mesajul înlăturării de la putere a lui Nicolae Ceauşescu. Ziua de 22 decembrie 1989 a fost ziua victoriei pentru revoluția anticomunistă. O zi a jertfei și a speranței.
În timpul Revoluției Române din 1989, 1166 de oameni și-au pierdut viața, iar aproape 5000 au fost răniți.
Acum, la 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, cu toții avem datoria să-i onorăm pe tinerii care au strigat și s-au sacrificat pentru ,,libertate, democrație și dreptate”. În această zi, de 22 decembrie 1989, în numele libertății, românii au început dărâmarea comunismului și au așezat piatra de temelie a României democratice de astăzi, eliberând națiunea de frică.
Astăzi, în toate lăcaşurile de cult ortodoxe vor fi oficiate slujbe de pomenire a celor ce s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român,
Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, face o paralelă între 21 decembrie 1989, momentul izbucnirii Revoluţiei la Bucureşti, şi prezentul în care România este ”grav subminată educaţional, degradată moral, crunt divizată social, instituţii esenţiale ale democraţiei batjocorite în direct de violenţă nu doar verbală, de abjecţie sfidătoare, de golănie cu pumnul ameninţătoare”.
El vorbeşte, într-o postare pe Facebook, despre ”batjocorirea Revoluţiei şi a morţilor ei”.
”Totul în rânjetele populismului analfabet, trădător, aproape triumfător. Totul pe fondul unei pasivităţi naţionale şi instituţionale strigătoare la cerul care are încă răbdare şi la sufletele celor ucişi într-un decembrie care s-a vrut solar pentru o ţară ţinută peste patru decenii în frig, frică şi întuneric”, adaugă Vasile Bănescu.
El conchide: ”Josnicia umană nu e o noutate”, citând din Evanghelia după Ioan, capitolul 3: ”Lumina a venit în lume, dar oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina”.
AUTOR: F.S.