Demnitatea slujirii de arhipăstor în eparhie este sfântă şi mare, iar sarcinile ei sunt multiple, mai ales într-o lume aflată în criză spirituală şi materială. Însă, multele lucrări ale slujirii pastorale ne îndeamnă să ne apropiem, prin rugăciune, trăire şi lucrare, mai mult de Hristos-Capul Bisericii, de Preasfânta Treime şi de toţi sfinţii lui Dumnezeu, pentru a primi ajutorul lor, spre folosul celor mulţi.
Mărturisitor și slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos Domnul, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Nifon, Mitropolit onorific şi Exarh patriarhal, desfășoară o bogată activitate de reprezentare a Bisericii noastre, pe plan internațional, la întâlniri interortodoxe, în dialoguri cu alte culte religioase sau ca membru în conducerea unor instituții creștine internaționale.
În acelaşi timp, Înaltpreasfinţia Sa a consolidat şi a înnoit, în istorica eparhie a Târgoviştei, moștenirea înaintașilor săi. A redat frumuseţea de odinioară a Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște, prin consolidarea arhitecturală şi restaurarea picturii, înnoind şi vechea clopotniță, pe care a dotat-o cu noi clopote.
În cei 25 de ani de păstorire la Târgoviște, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Nifon au fost hirotoniți 332 preoți, au fost edificate 55 de biserici noi, au fost reabilitate 163 de biserici vechi, iar dintre acestea 89 sunt lăcașuri de cult – monument istoric.
Lucrări ample de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare au fost desfășurate la mănăstirile: Dealu, Stelea, Nucet, Peştera, Cota 1000, Viforâta şi Pătroaia, unele din acestea fiind dotate azi cu muzee şi colecţii de artă bisericească.
Prin grija deosebită a Înaltpreasfinţiei Sale, a fost reabilitat şi modernizat sediul Centrului Eparhial, precum şi cel al Reşedinţei Arhiepiscopale.
O atenţie deosebită a fost acordată învăţământului teologic din eparhie, Facultatea de Teologie dobândind un sediu nou, cu săli de curs şi seminarii, dotată cu o bibliotecă bogată şi modernă. În acelaşi timp, a fost renovat şi modernizat sediul Seminarului Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur din Târgovişte, pentru care a fost construit un nou paraclis.
Dorind să pună în lumină rolul Bisericii Ortodoxe Române în păstrarea conştiinţei unităţii de credinţă, de neam şi cultură a poporului român, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a reeditat, în anul 2008, în ediție jubiliară, Liturghierul Ieromonahului Macarie, la împlinirea a 500 de ani de la tipărire la Târgoviște (1508). De asemenea, în anul 2010, a reeditat, în ediție jubiliară, Octoihul lui Macarie, la împlinirea a 500 de ani de la tipărire (1510), iar în anul 2012 a reeditat Tetraevangheliarul lui Macarie, la împlinirea a 500 de ani de la tipărire (1512).
De asemenea, de numele Părintelui Arhiepiscop Nifon se leagă tipărirea de către Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a 140 de volume cu caracter catehetic, pastoral, misionar, liturgic, filantropic, cultural și teologic, precum și monografii ale bisericilor și mănăstirilor, ori ale unor voievozi binecredincioși, ctitori de lăcașuri sfinte, promotori ai culturii și sprijinitori al Ortodoxiei.
Îmbinând armonios activitatea pastorală, liturgică şi culturală, cu lucrarea social-misionară, Înaltpreasfinţia Sa a împlinit și a înmulțit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor instituții și așezăminte social-filantropice.
Cunoscând râvna sa misionară, înțelepciunea sa pastorală şi dăruirea sa constantă pentru Biserică, i-am conferit, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rangul de Mitropolit onorific şi Exarh patriarhal, în data de 7 martie 2008, la sfârșitul Sfintei Liturghii săvârșită în Catedrala arhiepiscopală Înălţarea Domnului din Târgovişte.
Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Nifon şi asupra clerului şi credincioșilor din eparhia pe care o păstorește. Totodată, îl felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon pentru modul în care a înmulțit darurile primite de la Dumnezeu, lucrând „cu timp şi fără timp”, îmbinând viața spirituală cu slujirea socială, dar şi pacea interconfesională cu dragostea de țară!
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să-i dăruiască în continuare aceeași bunătate părintească şi aceeași râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam!
Întru mulți şi fericiți ani, Înaltpreasfinţia Voastră!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române