You are currently viewing Felix Georgescu, pediatru: Pentru majoritatea copiilor și adulților sănătoși, metapneumovirusul (HMPV) NU este periculos!

Felix Georgescu, pediatru: Pentru majoritatea copiilor și adulților sănătoși, metapneumovirusul (HMPV) NU este periculos!

Un virus de care românii nu prea au mai auzit până acum începe să creeze panică, în rândul populației. Asta după ce, în țara noastră, au fost confirmate oficial primele două cazuri HMPV, iar informația că este provenit din China, ne-a creat tuturor un „deja vu” nedorit. La 5 ani de la pandemia COVID, un alt virus cu simptome respiratorii, care se răspândește prin lume nu poate trece neobservat. Medicii spun însă că nu este cazul să ne panicăm, mai ales în cazul pacienților fără probleme medicale preexistente. „Metapneumovirusul se comportă similar cu alte viroze respiratorii. Totuși, în cazuri rare, poate duce la complicații precum bronșiolita sau pneumonia, mai ales la categoriile vulnerabile”, transmite, în încercarea de a-i liniști pe dâmbovițeni, medicul pediatru, Felix Georgescu.

„Dragi părinți, haideți să discutăm puțin despre metapneumovirusul uman (hMPV)! 
În ultima vreme, s-ar putea să fi auzit mai des despre acest virus respirator hMPV și este firesc să aveți întrebări sau îngrijorări în legătură cu acesta; permiteți-mi să-l explic în termeni clari și simpli.
Ce este metapneumovirusul?
Metapneumovirusul a fost descoperit recent, în anul 2001, și face parte din familia paramyxovirusurilor. Este o cauză comună a infecțiilor respiratorii acute atât la copii, cât și la adulți, dar în special la copiii mici, iar acesta poate infecta și persoanele în vârstă cu sisteme imunitare slabe.
Incidența în Europa
Infectările cu metapneumovirus apar în anumite sezoane și, în special, în lunile reci de toamnă și iarnă. Potrivit studiilor, mai mult de 90% dintre copii au fost expuși la virus până în momentul în care împlinesc 5 ani. Chiar dacă este un virus comun, infecțiile cauzate de acesta sunt ușoare și auto-limitate.
Simptome frecvente
▪️Tuse persistentă.
▪️Febră ușoară.
▪️Congestie nazală sau nas care curge.
▪️Dureri de gât.
▪️Ușoare dificultăți de respirație.
Semne de gravitate
Fiți atenți la:
▪️Respirație rapidă sau dificilă (mai ales la copiii mici).
▪️Piele palidă sau albastră (cianoza buzelor).
▪️Lipsa poftei de mâncare sau probleme cu hidratarea.
▪️Alterarea stării generale (somnolență excesivă sau iritabilitate extremă).
Ce puteți face acasă?
Pentru majoritatea copiilor, îngrijirea la domiciliu este suficientă:
– Hidratați copilul bine (apă, ceai, supe).
– Folosiți antitermice pentru febră (ibuprofen sau paracetamol – conform indicațiilor medicului).
– Umidificați aerul pentru a ajuta respirația.
– Asigurați odihnă și evitați expunerea la aer rece sau fumatul pasiv.
Când să mergeți la medic?
Consultați medicul dacă:
– Copilul are dificultăți evidente de respirație.
– Febra persistă mai mult de 3 zile sau este foarte mare (>39°C).
– Observați semne de deshidratare (urinare rară, gură uscată).
– Starea generală a copilului se agravează.
Cât de periculos este metapneumovirusul?
Pentru majoritatea copiilor și adulților sănătoși, hMPV NU este periculos. Se comportă similar cu alte viroze respiratorii. Totuși, în cazuri rare, poate duce la complicații precum bronșiolita sau pneumonia, mai ales la categoriile vulnerabile.
Pe scurt:
Nu este un virus de temut, dar este important să fim atenți la semnele de gravitate și să luăm măsuri simple de prevenție și tratament”, transmite Felix Georgescu, medic specialist pediatru.

AUTOR: F.S.