You are currently viewing Microsoft a construit primul procesor cuantic, bazat pe o nouă stare de agregare a materiei, care nu este nici solidă, nici lichidă, nici gazoasă

Microsoft a construit primul procesor cuantic, bazat pe o nouă stare de agregare a materiei, care nu este nici solidă, nici lichidă, nici gazoasă

Într-o cercetare publicată de Nature, Microsoft arată că a reușit să utilizeze o nouă stare a materiei, până acum doar teoretizată și încă destul de controversată în lumea științei.

După 20 de ani de cercetare în domeniu, compania lui Bill Gates susține că a folosit o stare de superconductivitate “topologică” pentru a crea biți cuantici (qubiți/qubytes) rezistenți la erori.

În timp ce biții dintr-un computer tradițional formează șiruri de 1 și 0, în funcție de prezența sau absența curentului electric (întrerupt de un tranzistor), qubiții utilizați de calculatoarele cuantice sunt capabili să reprezinte simultan atât 1 cât și 0, precum și oricare combinații între ele. Aceste proprietăți cresc exponențial puterea de calcul a computerelor cuantice, dar majoritatea tipurilor de qubiți își păstrează stările cuantice doar pentru mici fracțiuni de secundă, ceea ce înseamnă că orice informație stocată se pierde rapid. Microsoft susține acum că utilizarea superconductivității topologice i-a permis să creeze “qubiți topologici”, ceea ce înseamnă că informația este păstrată pe întregul qubit și chiar și atunci când o parte a sa pierde informația, pe ansamblu qubitul topologic o reține.

Într-o postare pe blogul său, Microsoft explică faptul că este vorba de “o clasă revoluționară de materiale, ce ne permite să creăm supraconductivitate topologică, o nouă stare a materiei care exista anterior doar în teorie”.

Compania prezintă ceea ce numește a fi “primul procesor cuantic din lume”, bazat pe un topoconductor, care combină un semiconductor (arseniura de indiu) și un superconductor (aluminiu).

“Când sunt răcite la aproape zero absolut (Kelvin/ -273 Celsius) și reglate cu câmpuri magnetice, aceste dispozitive formează nanofire topologice supraconductoare cu Majorana Zero Modes (MZM) la capete”, se mai arată în cercetarea Microsoft.

Gigantul tehnologic american crede că descoperirea îi va permite să construiască un computer cuantic utilizabil până la sfârșitul acestui deceniu. Acest lucru ar pune în dificulate companiile care produc acum cipuri avansate, precum Nvidia, al cărui director, Jensen Huang, a declarat recent că vor mai trece 20 de ani până omenirea va dezvolta calculatoare cuantice utile.

Despre computerele cuantice se crede că vor schimba lumea în care trăim, fie doar și prin faptul că puterea acestora ar fi capabilă să spargă criptări de securitate precum cele bancare sau militare, pentru că pot face rapid calcule care unui computer de acum i-ar lua sute de ani să le realizeze. În același timp, computerele cuantice ar putea aduce o dezvoltare mai rapidă a inteligenței artificiale.

Editor: IFA