Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 92-a aniversări a “Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” al judeţului Dâmbovița organizează, în perioada 26.02 – 04.03.2025, “Săptămâna Protecției Civile”. În aceste zile, pompierii dâmbovițeni desfășoară o serie de activităţi cu caracter public, cu tematică specifică acestui domeniu.
ISU Dâmbovița a publicat astăzi o serie de recomandări esențiale pentru părinți și cadrele didectice, în cazul producerii unui cutremur semnificativ.
În cazul producerii unui cutremur este important să știm cum să reacționăm, astfel încât să ne protejăm pe noi și pe cei din jur.
Trebuie să înţelegem că un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim şi să ne comportăm corect într-o astfel de situaţie.
Lecția de astăzi este pentru părinți și cadrele didactice.
Vorbiți-le copiilor despre cutremure! Să știe ce înseamnă, cum se manifestă și ce consecințe pot avea. Și ei trebuie să învețe cum să se comporte în cazul unui seism sau cum să reacționeze într-o situație de urgență.
În primul rând să își păstreze calmul, iar dacă un astfel de eveniment ar avea loc, iar ei s-ar afla la școală, să respecte următoarele reguli:
✔ adapostiți-vă sub pupitre/bănci și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
✔ protejaţi-vă capul şi faţa;
✔ nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
✔ cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
✔ veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
AUTOR: F.S.