Georgiana Pascu, activistă româncă dedicată apărării drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate, a fost onorată marți, 1 aprilie, cu prestigiosul Premiu Internațional „Femei de Curaj” (International Women of Courage – IWOC) 2025, oferit de Departamentul de Stat al SUA.
Evenimentul s-a desfășurat la Washington, în prezența secretarului de stat Marco Rubio și a Primei Doamne Melania Trump, în cadrul celei de-a 19-a ediții a ceremoniei anuale IWOC.
Potrivit Ambasadei SUA în România, Georgiana Pascu și-a dedicat cariera promovării accesului la responsabilitate și la recunoașterea drepturilor omului pentru copiii și adulții instituționalizați cu dizabilități psihosociale și intelectuale. Prin vizite de monitorizare, cercetare, formare și advocacy juridic și media, ea lucrează alături de profesioniști din domeniul juridic și psihosocial, pentru a sprijini dezinstituționalizarea și drepturile persoanelor cu dizabilități.
În ultimii 25 de ani, Pascu a asigurat drepturi și tratament sigur pentru mii de copii și adulți cu dizabilități din România. Ea a avut un rol esențial în adoptarea primei legi pentru monitorizarea vizitelor în instituțiile de îngrijire din regiune. Pascu a fost, de asemenea, membră a echipei care a documentat un caz emblematic privind drepturile persoanelor cu handicap din România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, referitor la maltratarea și, în final, decesul lui Valentin Campeanu, un orfan cu dizabilități mintale grave, în timp ce se afla într-un centru de îngrijire de stat.
Alături de Georgiana Pascu, au fost premiate alte femei remarcabile din întreaga lume, printre care Henriette Da (Burkina Faso), Amit Soussana (Israel), maior Velena Iga (Papua Noua Guinee), Angelique Songco (Filipine), Zabib Musa Loro Bakhit (Sudanul de Sud), Namini Wijedasa (Sri Lanka), Amat Al-Salam Al-Hajj (Yemen) și un grup de femei lider ale protestelor studențești din Bangladesh, care au primit distincția „Madeleine Albright Honorary Group Award”.
Aflat la cea de-a 19-a ediție, Premiul IWOC al Secretarului de Stat onorează femeile din întreaga lume care au dat dovadă de calități excepționale precum curaj, forță și leadership – adesea cu riscuri și sacrificii personale majore. Începând din 2007, Departamentul de Stat a acordat premiul IWOC unui număr de peste 200 de femei din peste 90 de țări. Misiunile diplomatice ale SUA în străinătate nominalizează o femeie curajoasă din țara gazdă, iar finalistele sunt selectate și validate de înalți funcționari ai Departamentului. În urma ceremoniei IWOC, persoanele premiate vor participa în cadrul International Visitor Leadership Program (IVLP) – „Programul pentru vizitatori internaţionali” și la alte programe în Los Angeles.
Editor: IFA