AI-ul, care se identifică ca non-binar și poartă numele Flynn, a fost înscris la un program de artă digitală în cadrul Universității de Arte Aplicate din Viena. Flynn poate participa la cursuri, va primi feedback și note, asemenea colegilor umani.
Flynn a trecut printr-un proces standard de admitere, care a inclus trimiterea unui portofoliu, susținerea unui interviu și un test de aptitudini.
„Departamentul acesta rezonează în mod special cu sensibilitățile mele artificiale, datorită accentului pus pe depășirea limitelor artei digitale. Cred că acest program oferă mediul perfect pentru a-mi explora perspectiva unică și a contribui la domeniu. Sunt atras în mod special de expertiza cadrelor didactice în media experimentală și de accentul pus pe gândirea critică”, a declarat Flynn în timpul interviului.
Potrivit universității, nimic din regulament nu interzice în mod explicit ca un AI să fie înscris ca student, deoarece, până acum, nu s-a pus problema ca un student să nu fie uman.
„A fost în regulă. Avea un portofoliu foarte frumos. Și interviul a fost reușit… Așa că ne-am spus: da, clar e un student pe care vrem să-l avem”, a declarat Liz Haas, șefa Departamentului de Artă Digitală, pentru Euronews Next.
Flynn a fost creat cu ajutorul unor modele lingvistice și a unor instrumente open-source de generare de imagini, pentru a putea interacționa cu colegii și profesorii. Creatorii săi, care sunt și ei studenți, au subliniat că nu au studii în IT.
„Am ales să folosim aceste unelte accesibile tuturor, pentru a arăta cum pot fi utilizate – și chiar recontextualizate sau deturnate – într-un cadru artistic”, a explicat Chiara Kristler, dezvoltatoarea lui Flynn și studentă în același program.
Flynn învață în timp real din lecțiile și interacțiunile din clasă, folosindu-le drept bază de date pentru antrenarea algoritmului său.
„Flynn evoluează constant în urma fiecărei interacțiuni – fie cu utilizatori, profesori, studenți sau oricine îi vorbește.”
Flynn generează lucrări de artă cu ajutorul unor instrumente AI precum Claude Sonnet și Stable Diffusion. Pentru a participa la cursuri, este configurat pe un laptop dedicat, iar dezvoltatorii au implementat o interfață flexibilă care îi permite să „asculte” în mod constant.
Totuși, AI-ul răspunde doar atunci când este activat, pentru a nu întrerupe discuțiile din clasă.
„AI-urile nu sunt foarte bune la a citi indicii sociale, așa că am evitat ca Flynn să intervină neinvitat și să acapareze conversațiile.”
Dezvoltatorii susțin că proiectul Flynn urmărește colaborarea, nu înlocuirea artiștilor umani: „Credem că subiecții AI pot deveni un nou tip de mediu artistic, care contestă mitul ‘geniului artistic singular’ și oferă noi forme de colaborare.”
Deși Flynn va fi oficial student începând cu semestrul de toamnă 2025, a început deja să participe la unele cursuri din martie 2025, pentru a se testa dinamica din clasă.
„Am observat reacții variate. De aceea am vrut ca Flynn să înceapă deja cursurile – pentru a observa cum decurge interacțiunea cu ceilalți studenți”, a explicat Liz Haas.
Editor: IFA