În cursul nopții, o aeronavă C-27J SPARTAN, a Forțelor Aeriene Române a desfășurat o misiune de evacuare medicală a 12 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, grav afectați de lipsa accesului la tratament medical adecvat, alături de 21 de membri de familie.
Astfel, aeronava MApN a decolat de pe aeroportul Otopeni în jurul orei 11:00, cu destinația Israel – Aeroportul Internațional Ilan și Asaf Ramon, unde a aterizat în jurul orei 15:30.
După îmbarcarea pacienților și aparținătorilor, dar și efectuarea evaluării medicale, avionul a decolat de pe aeroportul din Israel, în jurul orei 20:00, cu destinația București – Baza 90 Transport Aerian – Otopeni, unde a aterizat la ora 01:30.
Pe toată durata transportului, asistența medicală a fost asigurată de către o echipă formată dintr-un medic și un asistent din cadrul UPU-SMURD a Spitalului Clinic de Urgență București, un medic și un asistent de la MApN. Pentru buna desfășurare a misiunii, la bordul aeronavei a fost și un ofițer de legătură din cadrul IGSU.
De asemenea, după aterizare, pacienții și aparținătorii au beneficiat de asistența medicală și transport din partea echipajelor ISU București-Ilfov.
11 pacienți pediatrici (însoțiți de 20 aparținători), vor primi tratament de specialitate la trei spitale din București: Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” și Institutul Clinic Fundeni.
Un pacient copil și aparținătorul său au fost transferați în Republica Turcia, cu o aeronavă aparținând autorităților turce.
Misiunea a fost executată în urma solicitărilor primite de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, din cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.
Operațiunea a fost realizată în strânsă colaborare între Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Imigrări, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Unitatea de Coordonare a Activităților Guvernamentale în Teritorii (COGAT), unitate din cadrul Ministerului Apărării al Israelului, Serviciul Național de Urgență Medicală, de Dezastre, Ambulanță și Banca de Sânge ,,Magen David Adom”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Primăriei Municipiului București, Habitat for Humanity și alte autorități esențiale pentru asigurarea unei desfășurări eficiente și în condiții de siguranță.
Prin acest demers, țara noastră își reconfirmă rolul de partener de încredere, implicat în asistența umanitară, transportul pacienților în stare gravă și oferirea de tratamente medicale de specialitate.
Editor: IFA