În data 23 mai 2025 s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „I. H. Rădulescu” din Târgoviște workshop-ul Dincolo de uși închise: violența tăcută – forme noi de control în era digitală, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița în colaborare cu Sucursala Dâmbovița a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.
Evenimentul a reunit specialiști implicați în gestionarea fenomenului violenței domestice, fenomen multifațetat, membri ai echipei mulidisciplinare – specialiști din educație, polițiști, asistenți sociali din servicii specializate, din sector public sau ONG, care în mod frecvent interacționează cu victime ale violenței domestice, fenomen ce ia diferite forme – de la violența fizică, psihologică, sexuală, domestică, violența de gen, până la cele mai subtile forme ale acesteia, greu de identificat, violența digitală, online.
Într-un cadru interactiv, concentrat pe înțelegerea și combaterea formelor subtile de violență domestică, accentuate de noile tehnologii, au fost analizate mecanismele de control psihologic și manipulare prin mijloace digitale, precum și barierele culturale care mențin și amplifică acest fenomen, ducând,de cele mai multe ori, la alegerea victimelor de a nu raporta abuzurile. În acest context fost prezentată aplicația mobilă gratuită Bright Sky RO, un instrument digital util atât victimelor violenței domestice, cât și celor care doresc să ofere sprijin acestora. Un astfel de instrument poate facilita accesul victimei la servicii specializate, oferind cadrul securizant, confidențial de a raporta abuzul.
Asistenții sociali prezenți au subliniat rolul lor în cadrul echipei multidisciplinare, pașii intervenției, abilitățile necesare intr-o astfel de intervenție, competențele profesionale necesare pentru a interveni în mod profesionist, în acord cu legislația în vigoare, cu principiile etice și deontologice ale profesiei de asistent social, pornind, desigur de la situația de criză și de la nevoile evaluate ale beneficiarilor. Discuțiile au adus în prim plan provocările profesionale, realitatea din teren, pentru a putea identifica soluții în echipele multidisciplinare, pentru a dezvolta planuri personalizate de intervenție, care să răspundă cerințelor specifice ale fiecărei situații.
„Asistenții sociali joacă un rol esențial în sprijinirea victimelor violenței cibernetice, oferind
suport emoțional, consiliere, empowerment și facilitarea accesului la resurse, pentru a le ajuta să își gestioneze situația de criză.
În contextul evoluției digitale și al noilor tehnologii, formele de violență familială și control au devenit mai subtile și mai dificil de identificat. Acest workshop își propune să ofere asistenților sociali instrumente și cunoștințe pentru a recunoaște și gestiona fenomenul violenței tăcute și a noilor forme de control în mediul digital, poentru a identifica formele noi de control și abuz în era digitală (hărțuire online, monitorizare, controlul prin tehnologie), de a dezvolta abilități de intervenție și suport pentru victimele violenței tăcute, de a crea o rețea de suport între profesioniști pentru schimb de bune practici”
Unul dintre obiectivele strategice ale Colegiului Național al Asistenților Sociali din România este formarea profesională a asistenților sociali. Astfel, este absolut necesar ca asistenții sociali, prin formare profesională continuă, să fie în permanență acordați la nevoile, fenomenele si provocările sociale prezente, pentru a putea interveni în mod profesionist.”
Violeta Constantin,
Asistent social principal
Președinte Sucursala Dâmbovița a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România