Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, atrage atenția asupra utilizării telefonului mobil în această perioadă.
Medicul precizează că telefonul este unul dintre obiectele cu care intrăm în contact de sute de ori pe zi și pe suprafața căruia poate să persiste virusul câteva zile. Microbii pe care îi lăsăm în urmă pe suprafaţa telefonului ajung, inevitabil, tot în organismul nostru, deoarece mulţi avem tendinţa să ducem mâinile la nas, gură sau ochi, fără a mai ţine cont că nu sunt mereu igienizate.
În acest context, Valeriu Gheorghiță propune modalități de utilizare a telefonului fără contact direct cu acesta. Dar și acel aparat pe care ți-l pui în ureche trebuie eventual de acasă să fie decontaminat. Ți l-ai pus în ureche și nu-l mai scoți de acolo, decât acasă când îl dai jos și îl dezinfectezi, spune acesta.
Telefonul mobil poate să prezinte un risc de infecție, fiind potențial contaminat cu acest virus. Mâinile, de asemenea, sunt părțile corpului nostru care ne expun cel mai mult la a ne autoinfecta. Mesajul este următorul: să ne facem igiena corectă a mâinilor, cât mai des posibil, chiar și în timpul în care ne deplasăm,dacă este musai să ieșim din casă.
Recomandă medicul și folosirea acelor ceasuri smart care te pot ajuta să nu mai duci telefonul la față. La întoarcerea acasă este foarte important să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Este foarte important să ne spălăm pe față cu apă și săpun, inclusiv în fosele nazele.
Eventual, dacă am fost într-o zonă care ni se pare că e mult prea aglomerată, acele haine le dăm jos și le punem separat și le spălăm.