Un alt fel de 15 septembrie – Psihoterapeut Violeta Constantin

Un alt fel de 15 septembrie – Psihoterapeut Violeta Constantin

15 septembrie activează nostalgia în fiecare dintre adulții de azi. Ne aducem cu emoție aminte de hainele noi, ușor inconfortabile, emoția reîntâlnirilor cu colegii, careurile gălăgioase din curtea școlii, curiozitatea cu care intram în clasa pregătită..
Astăzi toate acestea au fost înlocuite rapid de soluții care mai de care mai atipice, moderne, cărora a trebuit să ne adaptăm rapid. Niciodată nu am fi văzut înlocuită festivitatea de deschidere a anului școlar cu discursuri, emoții, cu o întâlnire pe Zoom, Teams sau altă platformă online. A trebuit să renunțăm până și la tradiționalul buchet de flori pe care i-l dăruiam doamnei arătându-i cât de dor ne-a fost de dumneaei.

Criza aceasta este fără precedent, și ne aruncă pe toți în incertitudine, confuzie, chiar haos. Nimeni nu știe încotro ne îndreptăm, cât va mai dura perioada aceasta de restricții, cât timp vor petrece copiii noștri anul acesta la școală, cât de expuși sunt, cât timp vor învăța online, ce înțeleg ei din toata această incertitudine, ce simt ei.
Generația copiilor cu măști este generația pusă în fața multor provocări. Dincolo de rezistențele părinților ,deseori constatăm însă că acești copii au o foarte mare capacitate de adaptare la situații noi, de flexibilitate, nefiind atașați emoțional de niciun model anterior, luând lucrurile ca firești, normale. Au o exuberanță, o bucurie, un dinamism nealterate, în formă pură, necomplicate care îi ajută în toată această tranziție.
Este foarte important cum se poziționează părintele față de aceste reguli elementare – distanțare fizică, măști de protecție, dezinfectarea mâinilor, știut fiind faptul că cei mici copiază modelul persoanelor de referință din jur. Părinții trebuie să reprezinte un model consecvent de respectare a regulilor, în acord cu poziția școlii și cu recomandările autorităților. Este un exercițiu și un test de disciplină a comunității.
Școlile au făcut eforturi importante sa se adapteze unor scenarii și reguli care s-au îmbunătățit de la o oră la alta.
În toată această situație incertă, generatoare de temeri și confuzie, găsim la Vikas Malkani, creatorul SoulKids, câteva ponturi despre cum să depășim cu bine criza prin care trecem.
Vikas spune că haosul din lumea exterioară trebuie sa fie compensat cu calmul și claritatea interioară, pe care ni le dă înțelepciunea.
Iată formula de 5P a lui Vikas care ne va ajuta să ieșim învingători din criză:
1. Precautions (Precauție): Respectă indicațiile autorităților. Nu încerca să devii expert în ceva despre care nimeni nu știe cu exactitate ce este. Ascultă și respectă ce spun cei autorizați în acest domeniu. Respectă distanțarea, poartă mască, spală-te pe mâini. Explică-i copilului tău, pe înțelesul lui, de ce trebuie, și cum să facă să se protejeze cât este la școală.
2. Positive (Stai pozitiv): Sigur că această criză este ceva ce nu ne dorim, și ne aduce fel de fel de restricții și probleme. Atunci când te lași purtat de tot ce este negativ în jurul tău, și începi să dramatizezi, vei declanșa o spirală care îți va doborî moralul. În loc să cazi în capcana asta, încearcă să vezi pozitivul. Poți petrece mai mult timp cu copilul, aveți un obiectiv comun care vă apropie, folosești criza pentru a-l ajuta să învețe abilități de viață etc. Nu putem controla ce se întâmplă în lume, dar putem controla cum interpretăm noi ce se întâmplă în lume.
3. Peaceful (Rămâi calm): Toate informațiile pe care le ascultăm zilnic sunt menite să creeze panică și deznădejde. Toată lumea vorbește doar despre criză, probleme, număr de cazuri, număr de morți. Este bine să fii informat, dar nu este bine să-ți pierzi liniștea lăsând aceste informații să te influențeze negativ. În loc să-ți faci griji pentru viitor, schimbă perspectiva, și gândește-te că, orice ar veni, vei fi capabil să depășești. Asumă-ți responsabilitatea și caută soluții, în loc să te lași copleșit de probleme. Atunci când ești calm, sistemul tău imunitar funcționează mai bine.
4. Persistent (Fii Perseverent): Aceasta este o situație care poate dura mai multe luni. Fii perseverent și păstrează toate cele de mai sus în vedere pe toată această perioadă.
5. Progresive (Concentrează-te pe viitor): Gândește-te la viitor, și folosește această perioadă de criză, învață ceva nou, citește, dobândește abilități, care te vor ajuta să fii câștigător la capătul celălalt al crizei.
Chiar dacă este criză, și mulți dintre noi credem că școala nu ține pasul cu vremurile, că sunt multe lucruri care nu funcționează cum trebuie, timpul nu stă pe loc și copiii noștri merg la școală chiar acum. Datoria noastră ca părinți este să ne asigurăm că experiența copiilor noștri la școală este una cât mai plăcută, valoroasă, din care ei să câștige cât mai mult.
Vă încurajez să fim alături de copii și de cadrele didactice, iar noul An Școlar să aducă la suprafață tot ce este mai bun în copiii noștri. Viitorul este în mâinile lor!

Violeta Constantin,

Psihoterapeut cuplu și familie, asistent social principal